Ledvinová dieta: Jak se stravovat při onemocnění ledvin?

Při onemocnění ledvin je velmi důležité dbát na to, co jíte a pijete, abyste podpořili vylučování odpadních látek. Správný stravovací plán vám může pomoci zmírnit či zpomalit poškozování ledvin a zlepšit celkovou kondici vašeho organismu.

Co je ledvinová dieta?

Dieta šetřící ledviny pomáhá zmírňovat jejich poškození a zabraňovat zhoršení zdravotního stavu. Ledvinová dieta zahrnuje potraviny a tekutiny, které napomáhají správné funkci ledvin, zároveň omezuje příjem potravin i tekutin obsahujících některé minerální látky, aby se zamezilo hromadění těchto látek v těle.

Proč je stravovací plán šetrný k ledvinám tak důležitý?

Ledvinová dieta je přesně navržena tak, aby vaše strava ledviny co nejméně ohrožovala. Jelikož se některé minerální látky v těle hromadí, je důležité požívat takové potraviny, které tento jev nepodporují. Příliš velká koncentrace odpadních látek v těle zatěžuje ledviny, které se je snaží vyloučit a při tom se zbytečně namáhají.


Stravovací plán šetrný k ledvinám také pomáhá předcházet dalším závažným zdravotním problémům: kontroluje vysoký krevní tlak a cukrovku.


Mezi další benefity ledvinové diety patří:

  • více energie,

  • předcházení dalším nemocem,

  • udržování zdravé hmotnosti.

Pro koho je ledvinová dieta vhodná?

Ledvinová dieta není vhodná pouze pro ty, kteří mají chronické onemocnění ledvin nebo jsou po chirurgickém odstranění či transplantaci ledviny. Výhody správného stravování ocení i pacienti, které trápí ledvinové kameny, polycystická choroba ledvin či zánět ledvin.

Jak by měla vypadat správná ledvinová dieta?

Krok 1: Vybírejte potraviny s menším podílem soli a sodíku

Nižší příjem soli a sodíku přispívá k normálnímu krevnímu tlaku – vaše denní porce sodíku by neměla přesáhnout 2 300 mg.


  • Upřednostňujte čerstvé potraviny. Sodík se přidává do mnoha hotových jídel a balených potravin, které se běžně prodávají v supermarketu.


  • Vařte si jídla od základu a vyhýbejte se konzumace jídel z fastfoodů a konzerv.


  • Místo soli používejte koření a bylinky.


  • Kontrolujte obsah soli a sodíku na štítku s nutričními hodnotami balených potravin. Krizová hodnota je více než 20 % doporučené denní dávky.


  • Zeleninu z konzervy před použitím propláchněte vodou.


Krok 2: Jezte správné druhy bílkovin

Bílkoviny pomáhají chránit ledviny, velké množství jim ale škodí, proto byste si měli vybírat jen ty nejzdravější a nejpřirozenější a s jejich konzumací to nepřehánět. Zaměřte se na ryby, krůtí maso, vejce, mléčné výrobky, fazole, ořechy a obiloviny. Ohledně množství bílkovin se poraďte se svým lékařem či dietologem.


Krok 3: Vybírejte potraviny s minimem cholesterolu

Potraviny s nízkým obsahem cholesterolu nejen že chrání vaše srdce, ale navíc zabraňují hromadění tuků v cévách a ledvinách.


  • Nesmažte, místo toho grilujte, pečte a vařte.


  • Při vaření nepoužívejte máslo, ale kvalitní rostlinný olej v malém množství.


  • Vyhledávejte hlavně ryby, drůbeží maso bez kůže, fazole, zeleninu, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky.


Krok 4: Kontrolujte velikost porcí

Kromě nezdravých potravin může být problémem i velikost porcí, proto byste si ji měli hlídat. Se správným množstvím a přesnou skladbou jídelníčku vám pomůže váš lékař či dietolog.


Důležité je jíst pomalu a přestat jíst v pravou chvíli. Trvá asi 20 minut, než žaludek oznámí mozku, že už jste nasyceni, proto nejezte rychle, abyste nesnědli více, než je nutné.


Krok 5: Vyhýbejte se alkoholu

Jídelníček by při potížích s ledvinami rozhodně neměl zahrnovat alkoholické nápoje. Nadměrné množství alkoholu poškozuje játra, srdce i mozek. Navíc je močopudný a ledviny se musejí otáčet, aby všechnu tekutinu přefiltrovaly. Zeptejte se svého lékaře, jaké množství alkoholu je pro vás bezpečné.



Mohlo by vás zajímat: