Hyperaktivní močový měchýř: Co to je a jaké může způsobovat potíže?

Syndrom hyperaktivního močového měchýře je společné označení pro řadu problémů spojených s naléhavou potřebou močit. Když potřebujete často močit, neznamená to hned, že trpíte inkontinencí.

, někdy označovaný jako dráždivý měchýř, obvykle znamená, že přes den i v noci potřebujete močit velmi často. Běžné je vyprázdnit močový měchýř 4–8krát denně. Pokud tedy navštěvujete toaletu častěji, lze mluvit o hyperaktivním močovém měchýři.

Jaké jsou příčiny hyperaktivního močového měchýře?

trápí častěji starší lidi a ženy. Úroveň problémů způsobených hyperaktivním močovým měchýřem se může pohybovat od mírně zvýšené frekvence návštěv toalety až po neustálé nutkání močit.

Co způsobuje hyperaktivní močový měchýř?

Příčiny se liší a někdy jsou nejasné, ovšem jedním z faktorů může být překážka v močové trubici.

Dráždění močové trubice

Dráždění močové trubice nebo vnitřní strany močového měchýře může vést k potřebě močit. Jednou z příčin je infekce močových cest, kde sliznici na vnitřní straně močového měchýře dráždí bakterie.

Podrážděný močový měchýř mohou způsobovat rovněž některé nápoje jako například:

  • káva,
  • alkohol,
  • energetické nápoje.

Dalším faktorem jsou kameny v močovém měchýři.

Existují také různé faktory, které mohou způsobit podráždění močového měchýře zvnějšku a vést tak k pocitu naléhavosti. Zácpa, stejně jako některé gynekologické stavy, jako je prolaps nebo zánět vaječníků, mohou dráždit močový měchýř z vnější strany a způsobovat tak naléhavou potřebu močit.

Hyperaktivní močový měchýř a psychosomatika spolu mohou souviset

Potýkáte se dlouhodobě se stresem a celkovou životní nepohodou? Negativní psychický stav může být jedním z důvodů, proč vás trápí syndrom hyperaktivního močového měchýře. V krajních případech se potíže vyvinou až v urgentní inkontinenci.

Samovolné úniky moči vedou k psychické nepohodě pacientů, což může zhoršit samotné onemocnění. Nenechte se inkontinencí zlomit. Kvalitní ochranné pomůcky vám navrátí pocit jistoty a vy si tak budete užívat života naplno. Vyzkoušejte vzorek zdarma a zjistěte, jaký typ vám vyhovuje nejvíc. 

Další příčiny syndromu hyperaktivního močového měchýře

Příliš velká konzumace tekutin vede k velkým objemům moči (polyurie), které způsobují pocity naléhavé potřeby a časté návštěvy toalety, neboť močový měchýř se plní velmi rychle. Produkci moči zvyšují také některé potraviny, které obsahují větší množství tekutin, jako jsou polévky, ovoce a zelenina.

Dalším důvodem velkých objemů moči může být nekontrolovaná cukrovka. Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie) může způsobovat větší žízeň a zvýšenou tvorbu moči, tj. polyurii.

Pokud vás trápí jen častější močení, nemusí jít hned o vážný problém. Zjistěte o polyurii víc.