Jak mluvit o úniku moči

Hovořit o osobních problémech může být nepříjemné, ale klíčem k nalezení řešení je upřímný a otevřený dialog jak s vaším lékařem, tak s vašimi blízkými.

Jak mluvit o úniku moči

Rozhovor s vašimi blízkými

Rozhovor s vaší partnerkou či partnerem, blízkým přítelem nebo terapeutem vám může pomoci situaci zvládnout. Když uděláte první krok k otevřenosti a promluvíte o problému, bude pro vás snadnější získat pomoc, kterou potřebujete pro nalezení vhodného řešení.

Je dobré vědět, že v tom nejste sám. Milióny jinak zdravých dospělých lidí každý den zvládají tentýž problém. Je dokonce možné, že stejné problémy jako vy řeší někdo z vašich přátel.

V neposlední řadě, nic by vám nemělo bránit dělat věci, které máte rád. Nebojte se proto udělat první krok směrem k řešení tím, že si o problému promluvíte s někým, komu důvěřujete.

Rozhovor s lékařem

Může se zdát, že o problémech s intimním zdravím, jako je únik moči nebo časté , se mluví těžko. Proto je dobré pamatovat na to, že zatímco vám osobně může rozhovor na toto téma připadat trapný, pro lékaře je naprosto běžný. Nebojte se klást otázky. Koneckonců je to jediný způsob, jak získat odpovědi.

Zde je pár tipů, jak se připravit na schůzku se svým lékařem:

  • Seznam příznaků může lékaři pomoci určit, jakým typem úniku moči trpíte, a rovněž stanovit, jaká by mohla být příčina problému.
  • Až se svým lékařem budete mluvit, snadno zapomenete na pár otázek, které jste mu chtěl položit. Proto je dobré si všechny otázky před návštěvou sepsat. Můžete si pak být jistý, že během schůzky dostanete všechny odpovědi.

Související články

Inkontinence – úvod

Každý čtvrtý muž ve věku nad 40 let* se potýká s únikem moči, který je známý také pod pojmem inkontinence. Nejlepší způsob, jak najít řešení, je dozvědět se více o tom, jak inkontinence funguje.

Posilování svalů pánevního dna

Ovládání močového měchýře lze zlepšit pomocí těch správných cviků. Cviky pro posílení pánevního dna, známé také jako Kegelovy cviky, vám pomohou předcházet, omezit nebo řídit problémy s únikem moči.