Posilování svalů pánevního dna

Ovládání močového měchýře lze zlepšit pomocí těch správných cviků. Cviky pro posílení pánevního dna, známé také jako Kegelovy cviky, vám pomohou předcházet, omezit nebo řídit problémy s únikem moči.

Ilustrovaná ikona močového měchýře

Pánevní dno u mužů

Posilování svalů pánevního dna vám pomáhá udržet si kontrolu nad oslabeným močovým měchýřem a únikem moči. Předtím, než s cvičením začnete, naučíte se, jak svaly pánevního dna najít. Dobrým způsobem je zkoušet při zastavit nebo zpomalit proud moči. Svaly, které k tomu používáte, jsou svaly pánevního dna.

Pozor: Zastavení a zpomalení proudu moči není součástí cviků pro posílení svalů pánevního dna, mohlo by dojít k narušení správného vyprazdňovacího reflexu. Můžete tak ale zpočátku jednoduše najít ty správné svaly.

Pokud stále máte problémy s lokalizací svalů pánevního dna, poraďte se s fyzioterapeutem.

Kegelovy cviky pro muže

Muži mohou cvičit podobné cviky na pánevní dno jako ženy. Podívejte se na sestavu prvních 6 Kegelových cviků.

V začátcích je lepší cviky provádět vleže. Vaše svaly nejsou zpočátku dostatečně silné, takže se musíte více namáhat, abyste překonali gravitaci. Při cvičení vleže budete také snadněji cítit, že skutečně pracují svaly pánevního dna a že jsou sevřené na maximum. Zkuste si najít polohu, v níž se cítíte nejpohodlněji. Můžete ležet s pokrčenými koleny a s chodidly na zemi nebo s nohama na polštáři či pohovce.

Pokud už vás potíže s inkontinencí trápí, může se během posilování objevit samovolný únik moči. Proto je vhodné cvičit s inkontinenčními pomůckami.

Další cviky na posílení pánevního dna pro muže

Kegelovy cviky pro muže nejsou jediným způsobem, jak lze posílit svaly pánevního dna. Dali jsme pro vás dohromady další cviky na posilování pánevního dna, které vám pomohou zvýšit kontrolu nad močovým měchýřem a zmírnit potíže se samovolnými úniky moči.

Související články

Inkontinence – úvod

Každý čtvrtý muž ve věku nad 40 let* se potýká s únikem moči, který je známý také pod pojmem . Nejlepší způsob, jak najít řešení, je dozvědět se více o tom, jak inkontinence funguje.

Jak mluvit o úniku moči

Hovořit o intimních potížích může být pro mnoho lidí nepříjemné. Klíčem k vyřešení problému je upřímný a otevřený dialog s vaším lékařem i s vašimi blízkými.