Inkontinence – úvod

Každý čtvrtý muž ve věku nad 40 let* se potýká s únikem moči, který je známý také pod pojmem inkontinence. Nejlepší způsob, jak najít řešení, je dozvědět se více o tom, jak inkontinence funguje.

Každý čtvrtý muž trpí únikem moči

Inkontinence u mužů

Existuje řada různých typů , ovšem mezi ty nejčastější patří a odkapávání (označované také jako nebo ukapávání po močení). Není neobvyklé, že muže trápí i kombinace obou typů. K dalším typům inkontinence patří (nedobrovolný únik moči při plném močovém měchýři, který je často způsobený problémy se zvětšenou prostatou) a stresová inkontinence. Nejlepší způsob, jak zjistit, jakým typem inkontinence trpíte, je konzultovat problém s lékařem, který vám může pomoci najít vhodné řešení. Konzultace s lékařem vám může také pomoci vyloučit fakt, že únik moči je případně vedlejším účinkem nějakého jiného problému.

Urgentní inkontinence moči

Jako urgentní se označuje náhlá nutkavá potřeba spojená s nedobrovolným únikem moči. Existuje řada věcí, které mohou tento stav zapříčinit. Jednou z hlavních příčin je, když jsou svaly detruzoru, které jsou volními svaly svěrače, příliš aktivní a způsobují nedobrovolné kontrakce. Ty vysílají prostřednictvím nervů zprávy do mozku a dávají vám pocit, že potřebujete močit, i když nechcete. V některých případech může být příčinou podráždění močového měchýře z důvodu infekce nebo ledvinové kameny. Tento stav může být také důsledkem nervového nebo mozkového onemocnění (mozková mrtvice, Parkinsonova nemoc nebo roztroušená skleróza).

Stresová inkontinence moči

Stresovou inkontinencí rozumíme nedobrovolný únik moči způsobený namáháním močového měchýře (například při kašli, smíchu nebo kýchání). Svaly a vazy svěrače nebo pánevního dna, které podporují močový měchýř, jsou příliš oslabené, aby mohly udržet moč. Tento typ se vyskytuje většinou u žen, ovšem objevuje se také přibližně u 1 % mužů, a to po operaci prostaty.

Jaké jsou možnosti řešení inkontinence?

Existují různé způsoby, jak zvýšit kontrolu nad močovým měchýřem. Příkladem je posilování svalů pánevního dna a změna určitých stravovacích návyků. Nejlepší způsob, jak začít opět získávat kontrolu, je nejprve záležitost konzultovat s lékařem, abyste pro sebe mohli najít to nejlepší řešení.

Více informací také můžete získat na našich stránkách věnovaných cvičení a typů a příčinám úniku moči.

Nošení plenek v dospělosti

Trápí-li vás samovolné úniky moči, nemusíte hned nosit plenky. V počátečních stádiích vás spolehlivě ochrání běžné inkontinenční vložky a v pokročilejší fázi pánské ochranné spodní prádlo. Nemáte s inkontinenčními pomůckami zkušenost? Vyzkoušejte vzorek zdarma.

Související články

Být aktivní i s únikem moči

Mužská je nepříjemným problémem. Určitě by vám ale neměla bránit v normálním životě. Přečtěte si, jak být aktivní navzdory samovolným únikům moči.

Posilování svalů pánevního dna

Ovládání močového měchýře lze zlepšit pomocí těch správných cviků. Cviky pro posílení pánevního dna, známé také jako Kegelovy cviky, vám pomohou předcházet, omezit nebo řídit problémy s únikem moči.